Właściwości nawozu:
Sól potasowa (chlorek potasu) występuje w postaci granulowanej i krystalicznej. Jest skoncentrowanym, rozpuszczalnym w wodzie nawozem potasowym o zawartości substancji odżywczej (tlenku potasu) 60%.
Stosowany jest pod prawie wszystkie uprawy i na wszystkich rodzajach gleb. Jest szczególnie efektywny na glebach torfiastych i lekkich piaskowych. Zwiększa urodzajność i polepsza jakość roślin uprawnych usprawniając gospodarkę wodną (wytrzymałość na susze) oraz przyspieszając procesy fotosyntezy. Rośliny dobrze zaopatrzone w potas lepiej znoszą mrozy oraz wykazują zwiększoną odporność na choroby. Nawożenie roślin potasem wpływa na lepsze wykorzystanie przez rośliny azotu - co wpływa na wielkość i jakość zbiorów. Rośliny dobrze zaopatrzone w potas sprzyjają z kolei zdrowiu ludzi i zwierząt poprzez zwiększenie zawartości potasu w diecie.
Chlorek potasu jest używany do podstawowego nawożenia przedsiewnego i do nawożenia podtrzymującego. Sól potasową należy mieszać z glebą na głębokość 10÷15 cm. Nadaje się do nawożenia wszystkich roślin uprawnych z wyjątkiem tytoniu, chmielu, roślin jagodowych i niektórych warzyw. Na zboża ozime, rzepak ozimy i na plantacjach trwałych sól potasową można stosować również pogłównie.
Nawóz należy magazynować w warunkach zabezpieczających przed zanieczysz-czeniem, opadami atmosferycznymi oraz przedostaniem się wód gruntowych. Wskazane jest składowanie towaru pod dachem. Transportuje się ją luzem albo w opakowaniach, transportem wodnym, kolejowym lub samochodowym zgodnie z przepisami o przewozie ładunków obowiązujących w tych rodzajach transportu.
Zalecane dawki nawozu :
ROŚLINA | Spodziewany plon w tonach z ha | Dawka nawozu w kg na ha |
Zboża | 4 | 150 |
Rzepak | 3 | 170 |
Ziemniaki | 30 | 230 |
Buraki | 40 | 155 |
Użytki zielone
| 40 | 170
|