Zawarta w nawozie startowa dawka azotu zapewnia prawidłowy początkowy wzrost rośliny. Zróżnicowana szybkość uwalniania się różnych form fosforu zawartych w nawozie pozwala na zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w ciągu całego okresu weget acji roślin. Zawartość fosforu i potasu są dobrane w sposób umożliwiający stosowanie nawozu na glebach o różnej zasobności w oba składniki. Korzystny wpływ na ostateczny plon mają również pozostałe składniki mineralne zawarte w nawoz ie:
Wapń – stanowi ważny składnik szczególnie w przypadku roślin oleistych i strączkowych (jest niezbędny do wzrostu brodawek korzeniowych roślin strączkowych);
Magnez – występuje w łatwo dostępnej postaci siarczanu magnezu, poprawia zimotrwałość nawożonych roślin oraz polepsza dorodność i zawartość białka w ziarnie;
Siarka – zawarta w nawozie w postaci siarczanowej, występuje w ilości zapewniającej pełne pokrycie zapotrzebowania nawet najbardziej wymagających pod tym względem roślin, dodatkowo zwiększa zawartość i jakość białka w ziarnie, zwiększa odpor ność roślin na choroby grzybowe oraz zmniejsza podatność łanu na wylęganie.
- Bor – bierze udział w procesach kwitnienia i zawiązywania nasion.